Mana Lebih Best Zaman Dulu ka Zaman Sekarang kita puasa DAN beraya???

 ASSAMUALIKUM GUYS..
MISS U SANGAT-SANGAT....
(miss blog ja) hehe


               Sebelum iqa cerita pasal entry kat atas ni, ada tak orang tak puasa ni??? bagusnya anak-anak didik cikgu ni puasa... Lau tak puasa tu, sila bagi alasan yang munasabah ya... lau tak cikgu cepuk korang...(macam guru besar tak?? hehe) dah dah toksah dok perasan nak jadi guru besar, hehe.. berbalik pada entry kali ni...
saja ja nak share ngn korang...

    Kalau dalam exam keluar soalan seperti ini :


MANA LEBIH BEST ZAMAN DULU KA ZAMAN SEKARANG KITA PUASA DAN BERAYA??

JAWAPANNYA: Beraya zaman dulu la, time kecik dulu...

                                       Nak tau sebab pa???























jeng jeng...

        Sebab dulu kan iqa kecik, muka ni suci, xda jerawat langsung... wat muka comel cikit dan muka macam orang sakit, pergi kat mak...


 budak comel : mak lapar la, iqa puasa sekerat hari la, letih la balik dari kolah, cikgu cakap
 budak-budak darjah leh puasa sekerat hari....

mak comel : hmmm, p kt dapur ni mak dah masak nasi, lau rasa nak tercekik ambil air oren dalm peti ais...


tu time dulu la sekarang ni...

remaja comel: lapar la mak.. dah balik lewat hari ni...

mak comel : la, kan puasa sabar la sat.....

remaja comel : sabar ja la..

mak comel: sabar kan separuh dari iman...

remaja comel: ..............................??



time beraya pada zaman dulu...

apa atuk dalam tv tu kata esok raya, yahooooo, boleh  balik kampung.. berlari-lari sambil main bunga api......
pagi raya, dengan muka yang comel ni, dan muka tak malu terpacak kat rumah jiran tok, nak duit raya, makan la kuih 1biji ja.. lepas tu kata nak p braya tempat lain sama.. dapt 20 sen pon dah syok sangat-sangat....



time beraya zaman sekarang...

sok raya ka?? cepatnya masa berlalu... pagi raya mak punya la gerak suruh p mandi dan p masjid, rasa malas ja... lepas tu tok suruh p beraya rumah jiran dia... malas nya... tak larat nak jalan.. dapat serinngit ja... lau dapat rm 10, tak pa lagak .. ( mata duitan)....



serius, lebih suka zaman dulu-dulu... time kecik dulu... serius time dulu iqa seorang yang tak malu.. hahaha.. kantoi.... sekarang ni , nak p beraya pon malas ja.. tapi kena p gak, sebab tok suruh jaga sepupu yang kecik nak p baraya, kena p ikut la beraya.. dengan muka yang malu sangat.. rasa macam nak pakai purdah ja, tak nnak bagi orang cam muka, sebab dah besar... hehe.. tapi best gak, dapat duit raya,, walaupon  dah besar..

 banyak lagi cerita-cerita time puasa dulu.. tapi insyaallah nanti iqa cerita lain... sekarang ni nak p buat folio...



P/S : rasa nak jadi budak-budak la, malas nak buat folio, rasa macam nak p main bunga api ja.. hehe...
Thankz ya, DATANG LAGI YA, ^__^

2 love iqa zaliqa:

FARAH IZWANI RAMLI said...

zaman kecik kecik comel best gile time raya. comel jek.
skg dah kurang. haha.
duit raya pong tak dapek dah. hii

Iqa Zaliqa said...

farah: btoi tu... hehe.. mcm nk jdi kecik2 dulu ja.. hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...